För många är det viktigt att ut och resa och njuta av livet. Eftersom Brasilien är ett av de snabbast växande resmålen bland oss svenskar så tänkte jag skriva en artikel om just Brasilien.

Största staten

Brasilien är den största staten i Sydamerika, både till ytan och befolkningen, och även den femte största staten i världen. Brasilien gränsar till alla sydamerikanska länder förutom Ecuador och Chili. Landet sträcker sig över ett mycket stort område mellan centrala Sydamerika och Atlanten. Namnet Brasilien kommer av bresiljeträ, ett träslag som värderades högt av tidiga kolonisatörer. Landet har 26 delstater, 191 miljoner invånare och portugisiska är det officiella språket.

Brasiliens klimat

Brasilien har ett tropiskt klimat utom i den sydligaste delen av landet där det är tempererat. Det innebär att det är låg variation över årstiderna. I söder förekommer översvämningar och temperaturen sjunker ibland till minusgrader, medan i nordöst inträffar då och då längre torrperioder. Stora delar av landet är täckt av jordbruksområden och regnskogar. Brasilien är känd för den stora regnskogen Amazonas i norra delen av landet. Det högsta berget i Brasilien är Pico da Neblina. I landet finns också Amazonfloden som är världens största och världens längsta flod.

amazon är världens största flod

Sportintresserade

Brasilien är ett eldorado för sportintresserade. Fotboll är mycket populärt. Visste ni att Brasilien vunnit fotbolls-VM hela fem gånger och att världens största fotbollsarena ligger i Brasilien? Andra stora sporter är beachvolleyboll och Brasiliansk Jiu-Jitsu, Europas mest växande sport. Den gamla kampsporten Capoeira utvecklades av brasilianska slavar på 1500-talet. Vid ett besök i landet rekommenderas att man tittar på en Capoierauppvisning. I Brasilien dansar man också gärna, framförallt samba och bossa nova. År 2016 kom Brasilien att stå värd för de olympiska spelen, vilket var den första gången OS hålls i Sydamerika. År 2014 hölls Fotbolls-VM i Brasilien för andra gången.

Växande resmålen

Brasilien är ett av de snabbast växande resmålen bland oss svenskar. Det är inte så konstigt – hur många länder erbjuder 200 mil Atlantstrand med fantastiska möjligheter till sol, bad, surfing, snorkling och andra vattensporter samtidigt som landet också erbjuder en storslagen natur, ett intensivt nattliv, bra shopping och underbar mat. Många åker till Brasilien på så kallade temaresor, exempelvis fotbollsresor då man kombinerar rundresor i landet med att titta på spännande fotbollsmatcher. Det finns också många andra temaresor, som golfresa, karnevalresa, surfingresa, sol- och badresa, Amazonasresa eller kryssning.

Populära sevärdheter

Brasilien är känt för sina karnevaler, fotbollstraditionen, de mäktiga stränderna, festerna och den gästvänliga befolkningen. Brasilien har 17 världsarv, däribland Salvador, huvudstad i delstaten Bahia och Iguaçu nationalpark, en nationalpark på gränsen mellan Brasilien, Argentina och Paraguay som bland annat innehåller de mäktiga vattenfallen Iguassufallen. Det finns också många andra sevärda platser, exempelvis Natal, en modern badort som är det mest populära resmålet bland svenskar, Rio de Janeiro, som anses vara världens vackraste stad och Amazonas, regnskogsområdet som har ett unikt och enormt djurliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *